Basisrecept
Ingrediënten:
- 4 eetlepels chiazaad
- 1 kop plantaardige melk (zoals amandelmelk, kokosmelk of havermelk)
- 1 eetlepel ahornsiroop of agavesiroop (optioneel)
- 1 theelepel vanille-extract
- Vers fruit, noten, zaden of granola naar keuze (als topping)
Instructies:
- Meng de chiazaadjes, plantaardige melk, ahornsiroop (of agavesiroop) en vanille-extract in een kom.
- Roer goed door elkaar om klontjes te voorkomen.
- Laat het mengsel 5 minuten staan en roer het nogmaals door. Dit helpt om eventuele klontjes verder te verwijderen.
- Bedek de kom en zet het geheel minstens 2 uur (of gedurende de nacht) in de koelkast. Tijdens het koelen zal de chiazaadjes het vocht absorberen en een gelachtige textuur krijgen.
- Haal de kom uit de koelkast en roer de chia pudding nogmaals goed door.
- Voeg naar wens verse stukjes fruit, noten, zaden of granola toe als topping.
- Geniet van je heerlijke chia pudding!
Mango-kokos chia-pudding
- Voeg aan het basisrecept ½ kopje verse mango (in stukjes gesneden) en 2 eetlepels gemalen kokosnoot toe.
- Meng alles goed door elkaar en laat het in de koelkast opstijven.
- Serveer met verse plakjes mango en een snufje geraspte kokosnoot als topping.
Bessen-vanille chia-pudding
- Voeg aan het basisrecept ½ kopje gemengde bessen (zoals bosbessen, frambozen, bramen) en 1 theelepel vanille-extract toe.
- Roer goed door en laat het in de koelkast opstijven.
- Top het af met verse bessen en eventueel wat gehakte amandelen.
Appel-kaneel chia-pudding
- Voeg aan het basisrecept ½ kopje geraspte appel en 1 theelepel kaneel toe.
- Meng goed door elkaar en laat het in de koelkast opstijven.
- Serveer met plakjes verse appel, een snufje kaneel en wat gehakte walnoten.
Pindakaas- banaan chia-pudding
- Voeg aan het basisrecept 2 eetlepels pindakaas en 1 rijpe geprakte banaan toe.
- Roer goed door tot alles goed gemengd is en laat het in de koelkast opstijven.
- Top het af met plakjes banaan, een lepel pindakaas en eventueel wat gehakte pinda’s.
Matcha chia-pudding
- Voeg aan het basisrecept 1 theelepel matcha poeder toe.
- Meng goed door elkaar en laat het in de koelkast opstijven.
- Serveer met vers fruit zoals aardbeien of kiwi, en eventueel wat kokosvlokken.
Citroen-blauwe Bessen chia-pudding
- Voeg aan het basisrecept het sap en de rasp van een halve citroen toe.
- Voeg ook een handvol blauwe bessen toe.
- Roer goed door en laat het in de koelkast opstijven.
- Garneer met extra blauwe bessen en een beetje citroenrasp.
Salted caramel chia-pudding
- Voeg aan het basisrecept 1 eetlepel tahin (sesampasta) en een snufje zeezout toe.
- Meng goed door elkaar en laat het in de koelkast opstijven.
- Top het af met gehakte dadels en een snufje zeezout.
Kokosnoot-ananas chia-pudding
- Voeg aan het basisrecept 2 eetlepels gemalen kokosnoot en stukjes verse ananas toe.
- Meng goed door elkaar en laat het in de koelkast opstijven.
- Garneer met extra kokosnootvlokken en ananasstukjes.
Aardbei-basilicum chia-pudding
- Voeg aan het basisrecept een handvol gehalveerde aardbeien en fijngesneden basilicumblaadjes toe.
- Meng goed door elkaar en laat het in de koelkast opstijven.
- Top het af met extra aardbeien en een paar basilicumblaadjes.
Gember-kurkuma chia-pudding
- Voeg aan het basisrecept 1 theelepel geraspte gember en 1/2 theelepel kurkumapoeder toe.
- Meng goed door elkaar en laat het in de koelkast opstijven.
- Garneer met plakjes verse mango en een snufje kurkumapoeder.
Framboos-amandel chia-pudding
- Voeg aan het basisrecept een handvol verse frambozen en 1 theelepel amandelextract toe.
- Roer goed door en laat het in de koelkast opstijven.
- Garneer met extra frambozen en gehakte amandelen.
Framboos-amandel chia-pudding
- Voeg aan het basisrecept een handvol verse frambozen en 1 theelepel amandelextract toe.
- Roer goed door en laat het in de koelkast opstijven.
- Garneer met extra frambozen en gehakte amandelen.
Pistache-rose chia-pudding
- Voeg aan het basisrecept 2 eetlepels gehakte pistachenoten en 1 theelepel rozenwater toe.
- Meng goed door elkaar en laat het in de koelkast opstijven.
- Garneer met extra gehakte pistachenoten en een paar eetbare rozenblaadjes.