De rol van extra vierge olijfolie in een plantaardig dieet: een recept voor hartgezondheid

Hart- en vaatziekten blijven een belangrijke gezondheidsuitdaging wereldwijd. Het verminderen van risicofactoren door middel van voeding kan een krachtige strategie zijn om de gezondheid van het hart te verbeteren. Dit essay bespreekt de bevindingen van het onderzoek “Recipe for Heart Health: A Randomized Crossover Trial on Cardiometabolic Effects of Extra Virgin Olive Oil Within a Whole-Food Plant-Based Vegan Diet” van Krenek et al. (2024), dat de invloed van extra vierge olijfolie (EVOO) binnen een plantaardig dieet onderzoekt op verschillende gezondheidsmarkers.

Achtergrond

Plantaardige diëten en mediterrane diëten zijn beide geprezen om hun gunstige effecten op de gezondheid van het hart. Mediterrane diëten bevatten vaak veel EVOO, wat bekend staat om zijn gezondheidsvoordelen. Echter, er bestaat onduidelijkheid over de optimale hoeveelheid EVOO in een dieet dat gericht is op het verminderen van cardiovasculaire risicofactoren. Dit onderzoek beoogde deze kwestie te verhelderen door het effect van een hoog versus laag EVOO-gehalte in een plantaardig dieet te vergelijken.

Onderzoeksmethoden

Het onderzoek betrof 40 volwassenen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De deelnemers volgden een plantaardig dieet met een hoog (4 eetlepels per dag) of laag (<1 theelepel per dag) EVOO-gehalte, gedurende vier weken, gescheiden door een washout-periode van een week. Het belangrijkste doel was om het effect op LDL-cholesterol (LDL-C) te meten, een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Daarnaast werden andere gezondheidsmarkers zoals totaal cholesterol, apolipoproteïne B, HDL-cholesterol, glucose, en hs-CRP onderzocht.

Resultaten

Beide dieetvarianten leidden tot significante verlagingen van LDL-C, totaal cholesterol, apolipoproteïne B, HDL-cholesterol, glucose, en hs-CRP. Opvallend was dat het dieet met lage EVOO-inname meer uitgesproken verlagingen in LDL-C en andere markers liet zien dan het dieet met hoge EVOO-inname. Vooral de volgorde waarin de diëten werden gevolgd, bleek invloedrijk; toevoeging van EVOO na een periode van lage inname belemmerde verdere verlaging van LDL-C en andere markers.

Discussie

Deze bevindingen suggereren dat hoewel EVOO gezondheidsvoordelen kan bieden, een lager gebruik ervan binnen een plantaardig dieet mogelijk optimaler is voor het verbeteren van cardiometabolische gezondheid. Dit komt wellicht doordat andere plantaardige vetbronnen, zoals avocado’s, noten en zaden, naast vetten ook vezels en andere nuttige voedingsstoffen bevatten die bijdragen aan een betere gezondheid.

Conclusies

De studie van Krenek et al. (2024) draagt bij aan het debat over de optimale hoeveelheid EVOO in een plantaardig dieet. Hoewel EVOO bekend staat om zijn gunstige effecten, lijkt een lagere inname binnen een plantaardig dieet gunstiger voor het verlagen van risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Deze inzichten kunnen nuttig zijn voor voedingsdeskundigen en artsen die dieetadviezen geven aan mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Referenties

Krenek, A. M., Mathews, A., Guo, J., Courville, A. B., Pepine, C. J., Chung, S. T., & Aggarwal, M. (2024). Recipe for Heart Health: A Randomized Crossover Trial on Cardiometabolic Effects of Extra Virgin Olive Oil Within a Whole-Food Plant-Based Vegan Diet. Journal of the American Heart Association, 13, e035034. https://doi.org/10.1161/JAHA.124.035034