Ingrediënten:
- 150 g gekookte zwarte bonen of 150 g gekookte bruine linzen
- 50 g shiitake
- 1 teentje knoflook, gepeld
- 3 g gember (gerapspt)
- 1 eetlepel komijn
- 1 eetlepel chiazaad (voor extra omega-3 vetzuren)
- 1 eetlepel witte wijnazijn (in plaats van appelciderazijn)
- Bloemkool (voor anti-inflammatoire en vezels)
- Broccoli
- 100-150 g paksoi (voor extra vitaminen en antioxidanten)
- 1 eetlepel citroensap (voor extra vitamine C en smaak)
- Een paar verse basilicumblaadjes (voor extra smaak en antioxidanten)
- Een handvol rucola (voor extra smaak en voedingsstoffen)
Bereidingswijze:
- Groenten Koken:
- Kook de broccoli, bloemkool en paddenstoelen samen gedurende 7 tot 9 minuten tot ze redelijk zacht zijn.
- Paksoi Toevoegen:
- Voeg in de laatste minuut van het koken de paksoi toe, zodat deze net gaar wordt maar nog steeds zijn voedingsstoffen behoudt.
- Basis Voorbereiden:
- Neem 150 g gekookte zwarte bonen of bruine linzen als basis.
- Samenvoegen:
- Voeg de gekookte broccoli, bloemkool, paddenstoelen en paksoi toe aan de bonen- of linzenbasis.
- Kruiden en Specerijen:
- Voeg 1 eetlepel komijn, 1 eetlepel chiazaad, gehakte gember en knoflook toe.
- Smaakmakers:
- Voeg 1 eetlepel witte wijnazijn en 1 eetlepel citroensap toe.
- Afwerken:
- Voeg een paar verse basilicumblaadjes toe voor extra smaak en antioxidanten. Meng alles goed door elkaar.
Veranderingen ten opzichte van het recept van Bryan Johnson en waarom:
- Zwarte bonen of bruine linzen in plaats van zwarte linzen:
- Waarom: Zwarte linzen waren niet beschikbaar. Beide alternatieven bieden veel eiwitten, vezels en andere voedingsstoffen.
- Chiazaad in plaats van hennepzaad:
- Waarom: Chiazaad is rijk aan omega-3 vetzuren, vezels en eiwitten, wat bijdraagt aan de gezondheidsvoordelen van het gerecht.
- Paksoi extra:
- Waarom: Paksoi biedt een knapperige textuur en is rijk aan vitaminen A, C, en K, evenals calcium.
- Witte wijnazijn in plaats van appelciderazijn:
- Waarom: Witte wijnazijn biedt een lichtere smaak en is een goede vervanger als appelciderazijn niet beschikbaar is.
- Citroensap toegevoegd:
- Waarom: Citroensap verhoogt de vitamine C-inname en helpt bij de opname van ijzer uit plantaardige bronnen.
- Olijfolie weggelaten:
- Waarom: Het gerecht is gezonder zonder extra olie i.v.m. negatieve effecten van olijfolie op het endotheel.
Geef een reactie