Super Duper Veggie

Ingrediënten:

  • 150 g gekookte zwarte bonen of 150 g gekookte bruine linzen
  • 50 g shiitake
  • 1 teentje knoflook, gepeld
  • 3 g gember (gerapspt)
  • 1 eetlepel komijn
  • 1 eetlepel chiazaad (voor extra omega-3 vetzuren)
  • 1 eetlepel witte wijnazijn (in plaats van appelciderazijn)
  • Bloemkool (voor anti-inflammatoire en vezels)
  • Broccoli
  • 100-150 g paksoi (voor extra vitaminen en antioxidanten)
  • 1 eetlepel citroensap (voor extra vitamine C en smaak)
  • Een paar verse basilicumblaadjes (voor extra smaak en antioxidanten)
  • Een handvol rucola (voor extra smaak en voedingsstoffen)

Bereidingswijze:

  1. Groenten Koken:
    • Kook de broccoli, bloemkool en paddenstoelen samen gedurende 7 tot 9 minuten tot ze redelijk zacht zijn.
  2. Paksoi Toevoegen:
    • Voeg in de laatste minuut van het koken de paksoi toe, zodat deze net gaar wordt maar nog steeds zijn voedingsstoffen behoudt.
  3. Basis Voorbereiden:
    • Neem 150 g gekookte zwarte bonen of bruine linzen als basis.
  4. Samenvoegen:
    • Voeg de gekookte broccoli, bloemkool, paddenstoelen en paksoi toe aan de bonen- of linzenbasis.
  5. Kruiden en Specerijen:
    • Voeg 1 eetlepel komijn, 1 eetlepel chiazaad, gehakte gember en knoflook toe.
  6. Smaakmakers:
    • Voeg 1 eetlepel witte wijnazijn en 1 eetlepel citroensap toe.
  7. Afwerken:
    • Voeg een paar verse basilicumblaadjes toe voor extra smaak en antioxidanten. Meng alles goed door elkaar.

Veranderingen ten opzichte van het recept van Bryan Johnson en waarom:

  1. Zwarte bonen of bruine linzen in plaats van zwarte linzen:
    • Waarom: Zwarte linzen waren niet beschikbaar. Beide alternatieven bieden veel eiwitten, vezels en andere voedingsstoffen.
  2. Chiazaad in plaats van hennepzaad:
    • Waarom: Chiazaad is rijk aan omega-3 vetzuren, vezels en eiwitten, wat bijdraagt aan de gezondheidsvoordelen van het gerecht.
  3. Paksoi extra:
    • Waarom: Paksoi biedt een knapperige textuur en is rijk aan vitaminen A, C, en K, evenals calcium.
  4. Witte wijnazijn in plaats van appelciderazijn:
    • Waarom: Witte wijnazijn biedt een lichtere smaak en is een goede vervanger als appelciderazijn niet beschikbaar is.
  5. Citroensap toegevoegd:
    • Waarom: Citroensap verhoogt de vitamine C-inname en helpt bij de opname van ijzer uit plantaardige bronnen.
  6. Olijfolie weggelaten:
    • Waarom: Het gerecht is gezonder zonder extra olie i.v.m. negatieve effecten van olijfolie op het endotheel.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *