Hoe soja voornamelijk gebruikt wordt in diervoeder

Sojabonen vormen een essentiële bron van eiwitten en worden voornamelijk gebruikt in diverse industrieën, met name in diervoeder en menselijke voedselproducten. Het merendeel van de wereldwijde sojaproductie wordt toegewezen aan diervoeder vanwege het hoge eiwitgehalte, essentieel voor de groei en gezondheid van vee. Deze toewijzing ondersteunt de productie van vlees, zuivel en eieren, die basiscomponenten zijn van het wereldwijde dieet.

In tegenstelling tot de populaire overtuiging dat aanzienlijke hoeveelheden soja mogelijk gericht zouden zijn op veganistische producten vanwege de opkomst van vegetarisme en veganisme, is het daadwerkelijke gebruik sterk gericht op dierlijke landbouw. Ongeveer 70-85% van de geproduceerde soja wordt verwerkt tot meel en olie, voornamelijk geconsumeerd door de pluimvee-, varkens- en rundvee-industrieën. Deze enorme consumptie wordt gedreven door de behoefte om aan de eiwitbehoeften van deze dieren te voldoen, die de ruggengraat vormen van intensieve veehouderijsectoren over de hele wereld (Homayoonzadeh & Nozari, 2022).

Het gebruik van soja in menselijke voedselproducten, hoewel opmerkelijk, is aanzienlijk minder in vergelijking. Sojabonen worden verwerkt tot producten zoals tofu, sojamelk en soja-gebaseerde vleesalternatieven, die aan populariteit winnen in westerse diëten. Echter, deze toepassingen vertegenwoordigen nog steeds een klein deel van de totale sojaproductie. Deze discrepantie benadrukt een aanzienlijk gebied van middelentoewijzing waar plantaardige eiwitten indirect door mensen worden geconsumeerd via dierlijke producten in plaats van direct via plantaardige voedingsmiddelen.

Inspanningen om de milieu-impact van sojateelt te verminderen omvatten het verbeteren van de efficiëntie van sojagebruik in voer en het verkennen van alternatieve voerbronnen. Deze strategieën zijn gericht op het verminderen van ontbossing en verlies aan biodiversiteit die gepaard gaan met de uitbreiding van sojateeltgebieden, voornamelijk gedreven door de vraag uit de diervoederindustrie (Dutch Soy Coalition, 2011; Klasner, Frolov, & Kremyanskiy, 2019).


Referenties

  • Homayoonzadeh, M., & Nozari, J. (2022). Biochar addition to the loam soil of soybean fields can reduce trifluralin usage in velvetleaf control. Link naar de paper.
  • Dutch Soy Coalition. (2011). Dutch soy coalition factsheet 3 strategies for reducing the negative impacts of soy production replacing soy in animal feed. Link naar de factsheet.
  • Klasner, G. G., Frolov, V. Y., & Kremyanskiy, V. F. (2019). Experimental and theoretical substantiation of device performance in soy milk production for animal feed. Link naar het artikel.