De nieren spelen een cruciale rol in het menselijk lichaam, waaronder de regulatie van vloeistof- en elektrolytenbalans, het verwijderen van afvalstoffen en het uitvoeren van andere vitale functies. De voeding heeft een significante invloed op de niergezondheid, waarbij in het bijzonder de bronnen en types van geconsumeerde eiwitten van belang zijn. Recente studies hebben aangetoond dat plantaardige eiwitten voordelen kunnen bieden voor mensen met of met risico op chronische nierziekte (CKD), in tegenstelling tot dierlijke eiwitten die een minder beschermend effect lijken te hebben.
Plantaardige eiwitten en preventie van nierziekten
Uit een prospectieve studie door Sevda Alvirdizadeh en collega’s blijkt dat een hogere inname van plantaardige eiwitten geassocieerd is met een verlaagd risico op het ontwikkelen van CKD. Deze studie, waarbij geen significante associatie werd gevonden tussen de totale of dierlijke eiwitinname en het risico op CKD, benadrukt de beschermende rol van plantaardige eiwitten in de voeding (Alvirdizadeh et al., 2020).
Eiwitten en ontsteking bij CKD
Een systematische review en meta-analyse door D. Aycart en collega’s hebben het effect van dierlijke en plantaardige eiwitten op ontstekingsmarkers bij volwassenen met CKD geëvalueerd. De resultaten toonden aan dat plantaardige eiwitten, in vergelijking met dierlijke eiwitten, een verlagende trend in CRP-niveaus vertoonden, vooral bij niet-dialysepatiënten. Dit suggereert dat plantaardige eiwitten kunnen helpen bij het verminderen van ontsteking bij CKD-patiënten (Aycart et al., 2021).
Voedingsadequaatheid van plantaardige eiwitten
Volgens onderzoek door Shivam Joshi en zijn team zijn plantaardige eiwitten niet alleen voedingsadequaat maar bieden ze ook aanvullende gezondheidsvoordelen voor CKD-patiënten. Deze omvatten verbeteringen in bloeddruk, metabole acidose en hyperfosfatemie. Het onderzoek benadrukt dat oude zorgen over de toereikendheid van plantaardige eiwitten voor het voldoen aan de voedingsbehoeften van CKD-patiënten weerlegd zijn (Joshi et al., 2019).
Vergelijking van verschillende plantaardige eiwitten
Een andere studie, uitgevoerd door H. Aukema en collega’s, onderzocht de effecten van verschillende plantaardige eiwitbronnen (soja, hennep en erwten) op de progressie van nierziekten. Het werd gevonden dat soja- en hennepproteïnen beschermende effecten hadden tegen de progressie van nierziekten en hart hypertrofie, terwijl erwtenproteïne niet dezelfde voordelen toonde, wat aangeeft dat niet alle plantaardige eiwitten gelijke beschermende effecten op de niergezondheid hebben (Aukema et al., 2011).
Deze studies suggereren collectief dat plantaardige eiwitten over het algemeen een gunstige invloed hebben op de niergezondheid, met name in het verminderen van het risico op CKD en het beheersen van ontsteking, terwijl de impact van dierlijke eiwitten minder beschermend en in sommige gevallen neutraal is. Dit onderstreept het belang van het overwegen van eiwitbronnen in dieetkeuzes voor het bevorderen van niergezondheid en het voorkomen van nierziekten.
Referenties
- Alvirdizadeh, S., Yuzbashian, E., Mirmiran, P., Eghtesadi, S., & Azizi, F. (2020). A prospective study on total protein, plant protein and animal protein in relation to the risk of incident chronic kidney disease. BMC Nephrology, 21(1), 1-10. DOI: 10.1186/s12882-020-02079-y.
- Aycart, D., Acevedo, S., Eguiguren-Jiménez, L., & Andrade, J. (2021). Influence of Plant and Animal Proteins on Inflammation Markers among Adults with Chronic Kidney Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 13(5), 1660. DOI: 10.3390/nu13051660.
- Joshi, S., Shah, S., & Kalantar-Zadeh, K. (2019). Adequacy of Plant-Based Proteins in Chronic Kidney Disease. Journal of Renal Nutrition, 29(2), 112-117. DOI: 10.1053/j.jrn.2018.06.006.
- Aukema, H., Gauthier, J., Roy, M., Jia, Y., Li, H., & Aluko, R. (2011). Distinctive effects of plant protein sources on renal disease progression and associated cardiac hypertrophy in experimental kidney disease. Molecular Nutrition & Food Research, 55(8), 1044-1051. DOI: 10.1002/mnfr.201000558.