Welk soort eiwit is het beste voor onze nieren?

In de afgelopen twee decennia zijn de voornaamste oorzaken van ziekte en overlijden relatief constant gebleven. Desondanks is chronische nierziekte een van de aandoeningen waarvan het aantal gevallen het sterkst is gestegen. Deze toename wordt toegeschreven aan onze eetgewoonten, vooral aan een dieet dat rijk is aan vlees en suiker. Onderzoek1 heeft aangetoond dat overmatige consumptie van dierlijke producten en suikerhoudende voedingsmiddelen verband houdt met een verslechterende nierfunctie. Daarom wordt het vaak aanbevolen om de eiwitinname te beperken, vooral voor mensen met chronische nierziekte2

Maar niet alle eiwitten hebben hetzelfde effect op onze nieren. Het is essentieel om te begrijpen dat er een verschil is tussen dierlijke en plantaardige eiwitten. Onderzoek suggereert dat een dieet rijk aan dierlijke eiwitten kan leiden tot overbelasting van de nieren, terwijl plantaardige eiwitten een milder effect hebben3. Plantaardige eiwitten lijken de nierfunctie zelfs te kunnen beschermen4. Recent onderzoek heeft aangetoond dat het vervangen van dierlijke eiwitten door plantaardige eiwitten kan helpen bij het behouden van een gezonde nierfunctie op de lange termijn5.

Kortom, het kiezen van de juiste eiwitbron kan een verschil maken voor de gezondheid van onze nieren. Door over te stappen op een dieet dat rijk is aan plantaardige eiwitten en arm aan dierlijke producten, kunnen we mogelijk onze nierfunctie beschermen en gezond ouder worden bevorderen.

  1. Odermatt A. The Western-style diet: a major risk factor for impaired kidney function and chronic kidney disease. Am J Physiol Renal Physiol. 2011;301(5):F919–31
  2. Piccoli GB, Vigotti FN, Leone F, et al. Low-protein diets in CKD: how can we achieve them? A narrative, pragmatic review. Clin Kidney J. 2015;8(1):61–70.
  3. Kontessis P, Jones S, Dodds R, et al. Renal, metabolic and hormonal responses to ingestion of animal and vegetable proteins. Kidney Int. 1990;38(1):136–44
  4. Azadbakht L, Shakerhosseini R, Atabak S, Jamshidian M, Mehrabi Y, Esmaill-Zadeh A. Beneficiary effect of dietary soy protein on lowering plasma levels of lipid and improving kidney function in type II diabetes with nephropathy. Eur J Clin Nutr. 2003;57(10):1292–4.
  5. Liu ZM, Ho SC, Chen YM, Tang N, Woo J. Effect of whole soy and purified isoflavone daidzein on renal function—a 6-month randomized controlled trial in equol-producing postmenopausal women with prehypertension. Clin Biochem. 2014;47(13–14):1250–6.


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *