Geroerbakte tofu met groenten in pindasaus

Ingrediënten:

  • 300 gram stevige tofu, in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels maïzena
  • 2 eetlepels plantaardige olie (bijv. sesamolie of zonnebloemolie)
  • 1 grote ui, in dunne reepjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode paprika, in dunne reepjes gesneden
  • 1 wortel, in dunne plakjes gesneden
  • 150 gram sperziebonen, gehalveerd
  • 2 lente-uitjes, in plakjes gesneden (voor garnering)

Voor de pindasaus:

  • 3 eetlepels pindakaas
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel ahornsiroop of een andere zoetstof naar keuze
  • 1 eetlepel rijstazijn of witte azijn
  • 1 theelepel sesamolie
  • Een snufje chilipoeder (optioneel)
  • Water om te verdunnen, indien nodig

Instructies:

  1. Dep de tofu droog met keukenpapier en snijd het in blokjes. Meng de sojasaus en maïzena in een kom en marineer de tofu gedurende ongeveer 10 minuten in dit mengsel.
  2. Ondertussen bereid je de pindasaus door alle sausingrediënten in een kom te mengen tot een gladde saus. Voeg water toe om de saus naar gewenste dikte te verdunnen. Zet opzij.
  3. Verhit 1 eetlepel plantaardige olie in een grote pan of wok op middelhoog vuur. Voeg de gemarineerde tofu toe en bak het aan alle kanten goudbruin en knapperig. Haal de tofu uit de pan en zet apart.
  4. Voeg nog een eetlepel olie toe aan de pan. Bak de ui en knoflook tot ze zacht en geurig zijn.
  5. Voeg de gesneden paprika, wortel en sperziebonen toe. Roerbak de groenten tot ze beetgaar zijn.
  6. Voeg de gebakken tofu toe aan de groenten in de pan.
  7. Giet de pindasaus over de tofu en groenten en roer alles goed door, zodat alles bedekt is met de saus.
  8. Verwarm alles nog een paar minuten tot de saus goed is opgewarmd en de tofu en groenten gelijkmatig bedekt zijn.
  9. Serveer de geroerbakte tofu met groenten in pindasaus met plakjes lente-ui erbovenop. Je kunt het gerecht serveren met rijst of noedels naar keuze.

Geniet van dit smakelijke en voedzame veganistische tofu-recept!