Het maken van hummus van gedroogde kikkererwten kost wat extra tijd en planning, maar het resultaat is vaak de moeite waard vanwege de rijkere smaak en textuur. Hier is een basisrecept om hummus te maken van gedroogde kikkererwten:
Benodigdheden:
- 200 gram gedroogde kikkererwten
- Water
- 2 teentjes knoflook
- 3 eetlepels tahin (sesampasta)
- 3 eetlepels vers citroensap
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel gemalen komijn
- Zout naar smaak
- Optioneel: paprikapoeder of sumak voor het garneren
Stappen:
- Was de gedroogde kikkererwten grondig en laat ze een nacht in ruim water weken. Hierdoor worden ze zacht en gemakkelijker te koken.
- Gooi het weekwater weg en doe de kikkererwten in een grote pan met vers water. Breng het water aan de kook en laat de kikkererwten ongeveer 60-90 minuten koken, of totdat ze zacht zijn. Schuim tijdens het koken af en toe het water af.
- Giet de gekookte kikkererwten af en laat ze iets afkoelen.
- Pel de knoflookteentjes en hak ze fijn.
- Doe de gekookte kikkererwten, knoflook, tahin, citroensap, olijfolie, gemalen komijn en een snufje zout in een keukenmachine of blender.
- Mix alles tot een gladde massa. Voeg indien nodig wat water toe om de gewenste consistentie te bereiken.
- Proef de hummus en voeg naar smaak meer citroensap, zout of kruiden toe.
- Serveer de hummus in een schaal en garneer met een scheutje olijfolie en eventueel wat paprikapoeder of sumak.
Hummus van gedroogde kikkererwten kan in de koelkast enkele dagen bewaard worden.
Geef een reactie